Marsjański ketchup Heinza
  • 0
  • 1
24.11.2021

Marsjański ketchup Heinza

Wybiegając (nie)daleko w przyszłość, marka Heinz zadała sobie pytanie, czy przyszli kolonizatorzy Marsa będą mogli produkować ketchup i rozpoczęła eksperyment o nazwie „Red Project”. Naukowcy stworzyli symulację marsjańskich warunków i uprawiali pomidory, które następnie przetworzyli w ketchup i porównali ze smakiem tego ziemskiego.

Eksperyment trwał 2 lata. Brali w nim udział specjaliści z Aldrin Space Insitute. Sprawdzili, czy da się wyprodukować ketchup z pomidorów uprawianych w warunkach i w glebie podobnej do tej na Marsie. Eksperyment nie był tylko zabawą naukowców. Wynalezienie odpowiednich technik poprawiających wzrost roślin w trudnym środowisku może zostać wykorzystane również wtedy, gdy warunki na Ziemi staną się niesprzyjające z powodu postępujących zmian klimatycznych – podkreśla marka.

W przeciwieństwie do ziemskiej gleby marsjański regolit jest dużo trudniejszy do uprawiania roślin ze względu na brak znacznej ilości materii organicznej. Ponadto Mars otrzymuje o wiele mniej światła słonecznego niż Ziemia. Wyzwaniem dla zespołu było zatem wynalezienie nowych technik poprawiających wzrost roślin.

Na potrzeby projektu Heinz stworzył specjalną szklarnię „Red House”, w której warunki uprawy roślin odpowiadają warunkom panującym na Marsie. Wyhodowane pomidory zamieniono w ketchup. Powstało 250 butelek limitowanej wersji ketchupu Heinz Marz Edition. Stwierdzono, że jego smak jest nie do odróżnienia od tego ziemskiego.

Ambasadorem Heinz Tomato Ketchupu Marz Edition i zarazem samozwańczym fanem marki jest były astronauta Mike Massimino, który odbył dwa loty kosmiczne, cztery spacery kosmiczne i został pierwszy astronautą tweetującym z kosmosu.

Aby uczcić powodzenie eksperymentu, Heinz wysłał butelkę ketchupu Marz Edition poza ziemską atmosferę. Butelka podróżowała na wysokości co najmniej 37 km nad Ziemią.

  • 1
marsjański ketchup

Powstał marsjański ketchup Heinza

24 listopada 2021

23 listopada 2021