Kod dostępu do klienta - Marketing przy Kawie

Kod dostępu do klienta

Klasyczne powiedzenie „klient – nasz pan” ma swój współczesny odpowiednik. Nowa wersja handlowego przykazania opiera się na skomplikowanych zasadach Customer Intelligence oraz segmentacji. Nie zmienia się jednak to, że to od klienta zależy „życie” produktu: jego wygląd, miejsce i sposób dystrybucji, cena oraz jakość. Łatwo się domyśleć, że w takiej sytuacji wszelka wiedza o kliencie jest bezcenna. Jak ją zdobyć i na czym polega wykorzystanie segmentacji opartej na stylach życia do targetowania narzędzi utrzymaniowych, wyjaśnia Jacek Powałka.

Wywiad przeprowadziła Katarzyna Ogórek

Jacek Powałka

Kierownik w Departamencie Strategii Relacji z KlientamiTelekomunikacja Polskia SA. Doświadczenie zawodowe zdobywał między innymi w Polkomtelu, gdzie – jako Kierownik Programów Lojalnościowych – zarządzał wielokrotnie nagradzanym (Złota Strzała, Złota Słuchawka) programem punktowym „5 Plus”. Wcześniej, jako brand manager w PepsiCo Restaurants Poland, był organizatorem między innymi kampanii reklamowej Pizza Hut „Kto donosi na Wiejską?”, wyróżnionej podczas Krakfilmu 2001 jako najlepsza kampania roku. Członek stowarzyszenia CRMcommunity.

Kod dostępu do klienta
Jacek PowałkaJacek Powałka

Istota rzeczy polega na w tym, by giętki język marketingu powiedział wszystko, co pomyśli głowa marketera. Przekładając to na język bardziej przyziemnych konkretów, chodzi oczywiście o optymalizację kosztów dotarcia do klienta. Jeśli wejdziemy w szczegóły, okaże się to zadaniem pasjonującym i wymagającym sporej praktyki. Model AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) jest znacznie lepiej stymulowany poprzez dobre, faktyczne, wielowymiarowe i dynamiczne targetowanie.

Error

Zachęcamy do lektury
tego interesującego wywiadu!

Zarejestruj się bezpłatnie, aby otrzymać dostęp do niego oraz

4915 innych artykułów, newslettera

oraz informacji handlowych m.in. o wydarzeniach branżowych, usługach czy produktach wspierających marketing.

Masz już konto? Zaloguj się

Rejestracja

Podobał Ci się wywiad?

Wesprzyj naszych redaktorów i dziennikarzy mocną kawą.


Postaw mi kawę na buycoffee.to