| CSR ESG FELIETON PUBLIC RELATIONS ZARZĄDZANIE MARKĄ Walka o wspólne dobro walką o byt Jacek Szlak Corporate social responsibility, czyli społeczna odpowiedzialność biznesu, to projekt na lata. Zarówno jego wypracowanie w firmie, przekazanie w dół systemu zarządzania, jak i codzienny nadzór nad realizacją wymagają głębokiej motywacji i wiary. Wiary w to, że dobro zwycięża, a etyczne firmy ostatecznie zawojują rynek. Jest w tym coś z mesjanizmu, który tkwi głęboko w każdym z nas. Choć może gdyby nie warunki, które wymusza rynek, tkwiłby tam solidnie zakopany i uklepany, żeby nikt go nie ruszał? | |
| | CSR ESG DESIGN TRENDY Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza? Electrolux Wyniki raportu „Better Living” sporządzonego na zlecenie marki Electrolux pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności jest wyrzucane do śmieci. To około 1,3 mld ton marnowanej żywności każdego roku. Z tego aż około 9 mln ton marnują Polacy. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby, by nakarmić miliony potrzebujących ludzi na całym świecie. Dlatego Electrolux nie tylko w ramach nowej kampanii pod hasłem „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”, ale także na co dzień chce zachęcać ludzi, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie. | |
| |