| KAMPANIE REKLAMOWE ZARZĄDZANIE MARKĄ Reklama w czasach kryzysu: sprzedażowa, wizerunkowa czy żadna? Jakub Müller Kiedy redukować wydatki na reklamę, a kiedy właśnie warto je zwiększyć? Pozostawić spoty wizerunkowe w telewizji czy skupić się na efektywności sprzedażowej internetu? Na te pytania spróbował odpowiedzieć brytyjski Institute of Practitioners in Advertising (IPA), który bada efektywność reklamy. | | BADANIA MARKETINGOWE TRENDY Covid-19 i podejście Polaków do jedzenia – zmiany kontra stare nawyki Matt Wójcik Sześciu na dziesięciu Polaków jest zdania, że odżywia się zdrowo. Rośnie rola świeżości i lokalności. Wzmacnia się przekonanie, że polskie produkty są zdrowe. Częściej gotujemy. Popularność słowa odporność eksploduje. Nie tak łatwo nam jednak zerwać z niezdrowymi nawykami żywieniowymi. To spostrzeżenia z raportu pt. „Chorzy hoży”, właśnie opublikowanego przez IQS. | | BRAND PURPOSE CSR ESG PUBLIC RELATIONS ZARZĄDZANIE MARKĄ Dzień próby. Brand purpose w czasie epidemii i tym, który nadejdzie po niej Karolina Błońska-Szubstarska Nadeszły czasy próby. Próby nie tylko dla nas jako ludzi, dla naszych systemów społecznych, organów administracyjnych, ale także i dobitnie dla marek. I wiele z nich stara się stanąć na wysokości zadania, w mniejszym lub większym zakresie włączając się w działania na rzecz wspólnych celów: walki z pandemią, niwelowania jej skutków gospodarczych czy pomocy tym, którzy są dziś najbardziej narażeni. | |
| | E-COMMERCE HANDEL DETALICZNY TRENDY Nie tylko papier toaletowy i makaron. Zamknięci w domach Polacy szyją, czytają, grają, pieką i ćwiczą Mateusz Lubczański Specyficzna sytuacja gospodarcza sprawia, że choć zdecydowana większość branż tnie koszty, gdzie tylko może, niektóre przeżywają prawdziwy rozkwit. Wskazywały na to choćby szturmy na półki z makaronem czy papierem toaletowym. Ale boom przeżywają także sprzedający drożdże, elektronikę czy... skrzynki pocztowe. | | MARKETING INTERNETOWY MARKETING SPOŁECZNOŚCIOWY ZARZĄDZANIE MARKĄ Miłość do piwa w czasach zarazy. Jak marki piw kraftowych radzą sobie w czasie epidemii? Juliusz Gajewski Sytuacja związana z epidemią koronawirusa dotyka kolejne branże i już wiemy, że kilkumiesięczny przestój mocno wpłynie na krajową gospodarkę. Największe straty dosięgną gastronomię. Ale z jeszcze poważniejszymi problemami zmagają się m.in. puby z piwem rzemieślniczym. Jak starają się walczyć o przetrwanie? | | CSR ESG PUBLIC RELATIONS Społeczna odpowiedzialność w kryzysie na masową skalę. Reakcje osób, grup, stowarzyszeń i marek w Polsce na epidemię koronawirusa Dominika Kozłowska Ostatnie tygodnie wyzwoliły w ludziach ogromne pokłady dobra. Dawno żadna sytuacja nie zjednoczyła tak bardzo Polaków ponad wszelkimi podziałami. Jeśli chodzi o tempo i zasięg akcji pomocowych, można obserwować efekt kuli śnieżnej. Najpiękniej jest tam, gdzie działania nakręca czysta, bezinteresowna chęć pomocy. Jednocześnie wiele marek swoją aktywnością pokazuje prawdziwą społeczną odpowiedzialność biznesu. | |
| |