Tradycyjne potrawy w nowoczesnej formie w książce kucharskiej Biedronki
  • 0
  • 1
14.11.2017

Tradycyjne potrawy w nowoczesnej formie w książce kucharskiej Biedronki

13 listopada do oferty sieci Biedronka weszła publikacja zatytułowana „Kuchnia polska. Pysznie i zdrowiej”. Można znaleźć w niej przepisy na dobrze znane potrawy w nowoczesnej i bardziej zbilansowanej wersji. Są też dania mniej oczywiste, ale nadal inspirowane rodzimymi smakami i aromatami.

Książka jest dostępna wyłącznie w sieci Biedronka. Od 13 do 19 listopada klienci mogą ją nabyć za 9,99 zł po zrobieniu jednorazowych zakupów na kwotę 99 zł z kartą lojalnościową „Moja Biedronka”.

Do przyrządzenia zaprezentowanych dań używane są wyłącznie powszechnie dostępne, niewyszukane produkty, a przepisy prezentowane są krok po kroku. Dodatkowo receptury są opatrzone adnotacją: „Zdrowiej, bo”. Czytelnik może sam sprawdzić, dlaczego użyte składniki lub sposób przyrządzenia dania powodują, że jest ono lżejsze lub lepiej zbilansowane. Ciekawostką są też znane i lubiane dania, ale zaprezentowane w wersji jarskiej, np. flaki z boczniaków.

Książkę otwiera rozdział z kuchennymi poradami dotyczącymi m.in. technik krojenia, miar i wag. Następnie czytelnik może zapoznać się z podstawami kuchni polskiej takimi jak domowy twaróg, majonez czy zakwas.

Zaprezentowano pomysły na śniadania, zarówno klasyczne, np. na bazie jaj, jak i pasty do kanapek. W kolejnym rozdziale przedstawiono przystawki. Wśród zup nie zabrakło żuru czy barszczu, a także innych klasyków w nowej interpretacji. Do dań mięsnych Biedronka poleca lżejsze dodatki, by zadbać o urozmaicony skład potraw.

Kuchnia polska to również dania jarskie, takie jak kotlety z soczewicy czy leniwe z kurkami. Można je połączyć z dodatkami prezentowanymi w kolejnym rozdziale, np. kiszonkami z rzodkiewki. Na koniec zaprezentowano ciasta i desery oraz kompoty i syropy.

Wszystkie przepisy zawarte w książce „Kuchnia polska. Pysznie i zdrowiej” zostały skonsultowane z dyplomowanym dietetykiem. Dodatkowych konsultacji merytorycznych dokonali eksperci z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Książka została zilustrowana przez polską malarkę i ilustratorkę Jagnę Wróblewską. Użyto w niej także czcionek zaprojektowanych w naszym kraju. Graficznie publikacja nawiązuje do tradycyjnych polskich książek kucharskich i łączy ilustracje z nowoczesnymi zdjęciami potraw.

  • 1

13 listopada 2017

Reklama
Czytaj także
Reklama