Słomki z kawowych fusów – testuje je Starbucks w Polsce
  • 0
  • 1
23.02.2021

Słomki z kawowych fusów – testuje je Starbucks w Polsce

Starbucks Polska nawiązał współpracę ze start-upem EcoBean i pracuje nad możliwością stworzenia słomek wykonanych ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Nowy projekt ma być nie tylko w pełni przyjazny środowisku, ale też praktyczny i wygodny dla gości. Początkowo fusy będą przekazywane w ramach testu przez 22 kawiarnie na terenie Warszawy.

Biodegradowalne słomki z kawowych fusów mają spełniać wymagania dyrektywy „plastikowej”. Ta zakazuje od lipca 2021 r. wykorzystywania wielu biodegradowalnych polimerów w produkcji słomek do napojów. To kolejny krok Starbucksa na drodze do osiągnięcia globalnego celu, którym jest ograniczenie liczby odpadów i emisji dwutlenku węgla o 50% do 2030 r.

Jesteśmy podekscytowani współpracą z tak dużą firmą, jak Starbucks. Nasz projekt to 100% zero waste. Zużyte fusy po kawie pakowane są do tzw. ecoboxów. Gdy te są w pełni napełnione, zostają odebrane i trafiają do naszego zakładu. Tam zostaną przetworzone i uformowane w słomki, które po wykorzystaniu trafiają do nas ponownie, aby dostać nowe życie. To idealne rozwiązanie, niosące same korzyści dla środowiska – zapewnia Marcin Koziorowski, CEO w EcoBean.

Rok wcześniej Starbucks wyszedł z inicjatywą pod hasłem „Zabierz fusy do domu”, oferując klientom za darmo zużyte fusy do wykorzystania jako ekologiczny środek do czyszczenia domu czy kawowy peeling. Tej zimy sieć odpowiedziała także na prośbę Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie i przekazała fusy po kawie do posypywania wybranych alejek w parkach jako alternatywę dla piasku i soli drogowej.

  • 1
słomki z kawowych fusów

Powstały słomki z kawowych fusów

23 lutego 2021