Oświadczenie prezesa zarządu Leroy Merlin Polska w sprawie wojny w Ukrainie
22.03.2022

Oświadczenie prezesa zarządu Leroy Merlin Polska w sprawie wojny w Ukrainie

Krzysztof Kordulewski, prezes zarządu Leroy Merlin Polska, wydał oświadczenie w sprawie wojny w Ukrainie. Przedstawia w nim wysiłki firmy na rzecz pomocy naszym wschodnim sąsiadom. Sieć w ostatnich dniach mierzy się z silną krytyką, ponieważ kontynuuje działania w Rosji.

Oświadczenie prezesa zarządu Leroy Merlin Polska w sprawie wojny w Ukrainie:

Szanowni Państwo!

Wszyscy jesteśmy wstrząśnięci obrazami zniszczeń dokonanych w miastach ukraińskich i tragedii ludzkich wynikających z tej wojny. Wczoraj do tych scen doszedł obraz zbombardowanego sklepu Leroy Merlin w Kijowie. Zginął w nim ochroniarz centrum handlowego. Wręcz brakuje wystarczająco mocnych słów na wyrażenie potępienia całej tej brutalności stosowanej od 24 lutego w Ukrainie. A jednocześnie mamy ogromne współczucie dla wszystkich ofiar tej wojny.

To mobilizuje nas w Leroy Merlin Polska do jeszcze większego wzmożenia wysiłków na rzecz pomocy naszym kolegom i koleżankom z Ukrainy, a także tysiącom uchodźców. Już od początku działań wojennych rozpoczęliśmy akcję sprowadzania do Polski pracowników Leroy Merlin Ukraina i ich rodzin. W naszej warszawskiej centrali koordynujemy tę akcję w stałym codziennym kontakcie z pracownikami Leroy Merlin w Ukrainie. Za sprawą tych działań do dziś udało się zapewnić bezpieczne schronienie w Polsce dla ponad 300 osób związanych z naszą firmą i ich rodzin.

W pomoc tysiącom uchodźców z Ukrainy, niezwiązanych z Leroy Merlin zaangażowały się też setki pracowników polskiego oddziału firmy. Przyjmujemy uchodźców do naszych domów, wozimy pomoc rzeczową na granicę. Przeznaczyliśmy jako Leroy Merlin Polska poważne środki finansowe na pomoc kierowaną do potrzebujących bezpośrednio i poprzez zajmujące się tym profesjonalnie różne organizacje pozarządowe.

Ponadto w Polsce uruchomiliśmy biuro Leroy Merlin Ukraina, które koordynuje działania ukraińskiego oddziału naszej sieci.

Jako pracownicy Leroy Merlin Polska, od osób pracujących w sklepach po zarząd, w pełni solidaryzujemy się z mieszkańcami Ukrainy. Nasze serca – tak jak całego polskiego społeczeństwa – są po stronie pokrzywdzonych przez tę wojnę. Będziemy im pomagać. Będziemy zwiększać nasze zaangażowanie. I będziemy żyć w nadziei, że ta wojna się jak najszybciej skończy.

W imieniu zarządu Leroy Merlin Polska
Krzysztof Kordulewski

Facebook usunął profil nawołujący do bojkotu Leroy Merlin

czytelnik ze zrozumieniem

2 miesiące temu

Beztreściowa papka. Przenieśli biuro LM Ukraina do Polski. Cóż, tam nie mogło funkcjonować to je przenieśli. Przyjmują uchodźców w domach? Leroy przyjmuje czy pracownicy przyjmują? No i się solidaryzują. Szacun.
O Rosji ani słowa. Dosłownie, brak użytego słowa Rosja w całym tekście oświadczenia. Idź Pan w ...

dramat

2 miesiące temu

@czytelnik ze zrozumieniem: 100% zgody. Prezes jeszcze bardziej zaognia sytuację. LM już dziękujemy.

Julia

2 miesiące temu

To może ja nakreślę kontekst problemu: pomagacie Ukrainie i Rosji jednocześnie. Mogłoby Was równie dobrze nie być.

22 marca 2022

22.03.2022

Polacy poszukują wygody i prostych rozwiązań ułatwiających życie – badanie GfK

Wygoda była najważniejszym trendem konsumenckim w 2021 r. – wynika z najnowszego badania „Consumer Life” zrealizowanego przez GfK. Połowa Polaków deklaruje, że aktywnie szuka sposobów, aby ułatwić sobie życie. Chcemy zaoszczędzić czas, nawet kosztem większych nakładów finansowych. Coraz chętniej korzystamy więc z takich technologii, jak sterowanie głosem czy inteligentne algorytmy.