Marka Winiary walczy z marnowaniem żywności i otwiera pierwszą jadłodzielnię w Kaliszu
  • 0
  • 5
17.09.2021

Marka Winiary walczy z marnowaniem żywności i otwiera pierwszą jadłodzielnię w Kaliszu

W ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” marka Winiary otworzyła pierwszy w Kaliszu punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością. Kaliska jadłodzielnia, która stanęła przy ulicy Towarowej 1, powstała we współpracy z władzami miasta oraz lokalną Fundacją Chops. Projekt inauguruje jednocześnie otwarcie szeregu takich punktów w całej Polsce.

Marka odpowiada na problem marnowania żywności i promuje dzielenie się nią z potrzebującymi poprzez jadłodzielnie. To specjalne punkty, które służą nieodpłatnej wymianie żywności pomiędzy mieszkańcami miast. Każda z tworzonych przez Winiary jadłodzielni będzie zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę oraz regały i szafki na produkty suche.

Zainteresowani mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący będzie mógł ją zabrać i zagospodarować według własnych potrzeb.

Pierwszy taki punkt powstał w Kaliszu – mieście, z którego pochodzą Winiary. Jadłodzielnia została oddana do użytku 16 września w obecności Mateusza Podsadnego i Grzegorza Kulawinka, wiceprezydentów miasta, którzy wspólnie z przedstawicielami marki oraz Fundacji Chops oficjalnie przecięli wstęgę. Zaprosili tym samym wszystkich kaliszan do wsparcia potrzebujących i jednoczesnej walki z marnowaniem żywności.

Realizowana przez nas kampania „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” to odpowiedź na wyzwanie, z jakim każdego dnia mierzą się nasi konsumenci. Mimo że chcą ograniczać swój wpływ na środowisko, często brakuje im pomysłu, jak to robić w codziennym życiu. W naszym programie pokazujemy, że można zacząć od małych kroków: rozważnych zakupów, gotowania w stylu zero waste czy segregacji odpadów. Dzielimy się naszą wiedzą w tym obszarze, inspirujemy do zmiany.

Stworzona w Kaliszu jadłodzielnia to kolejny krok, poprzez który chcemy pomóc w niemarnowaniu żywności. Szczególnie cieszy nas, że w roku 80-lecia obecności marki Winiary na rynku mogliśmy wesprzeć w ten sposób lokalną społeczność Kalisza, która jest sercem naszej firmy od początku jej istnienia – mówi Szymon Ulkowski, kierownik ds. e-businessu i komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé.

Mieszkańcy Kalisza będą mogli dzielić się produktami codziennie, przez całą dobę. Docelowo Winiary planuje uruchomienie kilku kolejnych jadłodzielni jeszcze w tym roku, w różnych miastach na terenie kraju.

Jak pokazują dane SGGW, ponad połowa żywności, która marnuje się w Polsce (53%), pochodzi z gospodarstw domowych. Niemal co trzeci ankietowany w tej grupie (29%) jako powód wyrzucania produktów spożywczych wskazuje przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Co piąty przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie przez zbyt duże zakupy, a co ósmy (13%), że to skutek niewłaściwego przechowywania żywności. W sumie każdego roku marnuje się w Polsce około 9 mln ton żywności. Oznacza to, że statystycznie każdy z nas wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia rocznie.

  • 5
jadłodzielnia w Kaliszu

Ruszyła jadłodzielnia w Kaliszu

17 września 2021

  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
17.09.2021

„Człowiek 2040” – T-Mobile i Polityka Insight we wspólnym projekcie o tym, jak będzie wyglądać Polska za dwie dekady

Czy aukcja 8G już wystartowała? Czy sztuczna inteligencja radzi sobie w prowadzeniu terapii zdrowia psychicznego? I czy paraolimpiada ma jeszcze sens, jeśli sportowcy bioniczni startują w głównych igrzyskach? Na te i szereg innych pytań analitycy Polityki Insight będą szukać odpowiedzi w serwisie „Człowiek 2040”, stworzonym we współpracy z T-Mobile Polska.