Alpro wydało książkę, która rośnie
  • 0
  • 7
22.09.2021

Alpro wydało książkę, która rośnie

„Roślinne przepisy wielkich” to książka kulinarna wydana przez Alpro, producenta żywności i napojów na bazie roślin. W książce oprócz przepisów autorstwa Darii Ładochy czy Michała Korkosza „Rozkosznego” można znaleźć porady profesjonalnej dietetyczki oraz podpowiedzi, jak dbać o naszą planetę. Niektóre kartki wykonane są z organicznego papieru, z którego wyrastają zioła, m.in. bazylia.

Książka została wydana nakładem 1200 sztuk i będzie ją można wygrać w konkursie Lidla na stronie www.kuchniaalpro.pl. Oprócz samej książki w skład zestawu wchodzą: woreczek bawełniany na warzywa i owoce oraz cztery metalowe słomki z czyścikiem. Dla wszystkich zainteresowanych roślinnymi przepisami Alpro przygotowało wersję elektroniczną dostępną pod adresem www.go.alpro.com.

„Roślinne przepisy wielkich” to kolejny krok marki Alpro w pokazywaniu zalet urozmaicania diety o produkty pochodzenia roślinnego. Książka i zawarte w niej przepisy udowadniają, że nie trzeba wcale wielkich umiejętności, by zacząć wprowadzać rośliny do codziennej diety. W Alpro wierzymy, że lepsze nawyki żywieniowe to wielki mały krok ku większej trosce o planetę i nasza książka ten krok bardzo ułatwia – przekonuje Zofia Legierska, senior brand manager Alpro.

Publikacja skierowana jest do osób, które stawiają pierwsze kroki w diecie roślinnej, łącząc ją z produktami pochodzenia zwierzęcego. Przepisy w książce podzielone są na kilka kategorii, a każda z nich ma opiekuna merytorycznego.

  • Łukasz Gałęcki, head barista i szkoleniowiec w stołecznej kawiarni Cophi Solutions odpowiada za rozdział o kawie.
  • Na śniadania zaprasza Daria Ładocha, ambasadorka Alpro i ekspertka z zakresu świadomego żywienia dzieci i dorosłych.
  • Smoothies inspirowane są historią Borysa Szyca, który z Alpro stawia pierwsze kroki w urozmaicaniu diety o rośliny.
  • Przepisami lunchowo-obiadowymi zajął się bloger i autor książek Michał Korkosz „Rozkoszny”.
  • Przepisy na dania na wynos nadzorowała autorka bloga „Ekocentryczka”, Daria Rogowska.

Na końcu książki z rozdziału „Planeta od kuchni” czytelnicy dowiedzą się również, jak dbać o Ziemię już od śniadania – w myśl zasady, której hołduje Alpro: „Dla Ciebie pyszne, dla planety dobre”.

Idea, jak i cały projekt książki powstał w Feeders Agency. Jest to pierwsza książka wydana przez tę agencję digitalową. Zdjęcia wykonał Wojciech Ciszkiewicz. Nakład został wydrukowany w drukarni Marceli, która ze względu na ten projekt stworzyła customową technologię organicznego papieru. Redaktor prowadzącą była Bożena Kowalkowska, pracująca wcześniej m.in. przy ostatnim wydaniu „Twojego Weekendu”.

  • 7
Alpro wydało książkę

Alpro wydało książkę

22 września 2021

21 września 2021