Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza? - Marketing przy Kawie
Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?
Dobre praktyki kuchenne zapobiegają marnowaniu żywności (fot. Electrolux)

Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?

Zasady niemarnowania żywności od kuchni. Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza?
Electrolux

Electrolux

-

Electrolux

Electrolux

×

Obecnie możesz przeczytać

1 artykuł dziennie

Zarejestruj się bezpłatnie,

aby otrzymać dostęp do 4915 artykułów

Masz już konto?
Zaloguj się
Wyniki raportu „Better Living” sporządzonego na zlecenie marki Electrolux pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności jest wyrzucane do śmieci. To około 1,3 mld ton marnowanej żywności każdego roku. Z tego aż około 9 mln ton marnują Polacy. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby, by nakarmić miliony potrzebujących ludzi na całym świecie. Dlatego Electrolux nie tylko w ramach nowej kampanii pod hasłem „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”, ale także na co dzień chce zachęcać ludzi, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie.
To jest ilość, która byłaby w stanie nakarmić mieszkańców jednego dużego miasta przez co najmniej 10 lat
Agnieszka Cegielska propagatorka naturalnego stylu życia oraz Ekspertka marki Electrolux

Ogromna ilość żywności marnowana jest przez grupę ludzi, którzy jej najbardziej potrzebują – czyli przez samych konsumentów. Szacuje się, że aż połowa całkowitej ilości wyrzucanej żywności pochodzi z naszych własnych kuchni. Jak podkreśla Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska:Polska rodzina wyrzuca średnio do kosza 2,5 tysiąca złotych rocznie w postaci nieskonsumowanej żywności. Dlatego, chcąc rozpocząć globalną walkę z marnowaniem żywności, powinniśmy zacząć od zmiany naszych codziennych zachowań i ograniczenia marnowania jedzenia w domu.

Zgotowaliśmy planecie duży problem

Marnowanie żywności wyrządza wiele szkód w naszym środowisku. Przekłada się na ilość odpadów komunalnych oraz strat cennych ilości wody i energii. Skoro szkody są tak duże, to nasuwa się pytanie: dlaczego tak wiele osób w dalszym ciągu nie robi nic w celu zminimalizowania ilości marnowanego jedzenia? Nadal robimy za duże i nieprzemyślane zakupy, wyrzucamy przejrzałe warzywa i owoce oraz nie przechowujemy prawidłowo poszczególnych produktów. A szkoda, ponieważ to właściwe przechowywanie żywności może spowolnić proces psucia się produktów i pomóc w ograniczeniu marnowania jedzenia.

Szwedzki styl życia

Firma Electrolux swoją wieloletnią działalnością chce inspirować do zmian, które pomogą w zminimalizowaniu odpadów lądujących na wysypiskach. Ważnym czynnikiem tych starań jest publikacja raportu „Better Living”, opartego na wynikach badań z dziewięciu rynków światowych, w tym rynku polskiego.

Dokument ten rzuca światło na poziom zrównoważonego rozwoju. Ułatwia też podjęcie decyzji, które bez wychodzenia z domu mogą obniżyć nasz negatywny wpływ na środowisko. Jednym z takich działań może być właśnie wprowadzenie do domu bardziej odpowiedzialnych zasad przechowywania żywności. Jest to także jeden z filarów najnowszej kampanii marki: „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”.

W jaki sposób nieprawidłowe przechowywanie jedzenia przyczynia się do szybszego psucia? W ramach zaplanowanych działań marka chce przybliżyć odbiorcom ten temat. Jednocześnie dzieli się praktycznymi przykładami, jak przechowywać żywność poprawnie.

Wspólna przyszłość

Najnowsza kampania jest częścią programu Electrolux „Better Living Program”. Składa się on ze stale rozwijanej listy 100 kroków, które mają zostać zrealizowane do 2030 roku. W ramach programu marka chce współpracować z partnerami, ekspertami branżowymi oraz influencami na całym świecie. Wśród zaplanowanych celów jest m.in. pokazanie konsumentom, jak ważne jest włączanie do diety składników ekologicznych oraz zminimalizowanie marnowania jedzenia.

Specjalne technologie w produktach marki Electrolux

Obok wielokanałowej komunikacji ważnym elementem kampanii jest implementacja ekologicznych rozwiązań do sprzętów AGD Electrolux. Doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej zapewniają na przykład chłodziarki Electrolux.

Dzięki dostępnej szufladzie NaturaFresh™, gwarantującej idealne warunki do przechowywania produktów z możliwością regulacji temperatury i wilgotności, produkty takie jak mięso czy ryby zachowują świeżość nawet do trzech razy dłużej. – To bardzo ważne, ponieważ są to produkty, obok nabiału, które mają najkrótszy termin ważności – podkreśla Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska.

Dodatkowym udogodnieniem jest duża szuflada na owoce i warzywa MaxiBox. Przechowywanie w niej wydłuży okres, w którym dane produkty będą nadawały się do spożycia. Co więcej, umożliwia ona przechowywanie w chłodziarce także większych produktów – zmieści się w niej nawet cały arbuz.

Lodówki marki Electrolux to także gwarancja świeżości na dłużej za sprawą funkcji Cooling 360°, zapewniającej stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki. Dzięki niej produkty dłużej zachowują oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze. Dodatkowo ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę, szczególnie w przypadku otwierania drzwi chłodziarki.

Produkty Electrolux mogą również ułatwić stosowanie dobrych praktyk kuchennych, takich jak metoda „First-In, First-Out”. Kupując nowy jogurt, warto umieścić go za tym, który był już w lodówce. Dzięki temu starsza żywność zostanie zużyta szybciej i się nie zmarnuje. Pomocna może okazać się tu innowacyjna Półka Spin View, która oferowana jest jako dodatkowe akcesorium do lodówek Electrolux. Obraca się ona o 360 stopni. Pozwala wyraźnie zobaczyć składniki, które już masz, co skutkuje mniejszym marnowaniem żywności.

Swój sposób na to ma także Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska:Produkty, które mają najkrótszy termin ważności, zawsze stawiam w swojej lodówce najbliżej, tak aby użyć je w pierwszej kolejności i aby się nie zmarnowały.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę:
electrolux.pl/local/gotowanie-bez-marnowania/