Piwo to dla niektórych magiczne słowo, jednak piwo piwu nierówne. Kiedyś w Polsce nikt nie posługiwał się określeniami piwo rzemieślnicze czy kraftowe. Ale wraz z piwną rewolucją, która w naszym kraju przypada na lata 2010–2012, podejście konsumenckie zmieniło się diametralnie. Dużą w tym rolę odegrał marketing.Obecnie możesz przeczytać
Zarejestruj się bezpłatnie, aby otrzymać dostęp do
Piwo najczęściej powstaje z czterech surowców: wody, słodu, chmielu i drożdży. Piwo się warzy, a nie waży – rdzeń słowa stanowi cząstka „war” o znaczeniu „wrzątek”. Dziś warzenie kojarzone jest bardziej z warką, czyli porcją piwa uzyskaną z jednego warzenia.
Warto pamiętać, że piwo to nie zupa chmielowa, jak nieraz można usłyszeć np.
Obecnie możesz przeczytać
1 artykuł dziennie
Zarejestruj się bezpłatnie, aby otrzymać dostęp do4915 artykułów, newslettera
oraz informacji handlowych m.in. o wydarzeniach branżowych, usługach czy produktach wspierających marketing.
Podobał Ci się artykuł?Wesprzyj naszych redaktorów i dziennikarzy, stawiając dużą czarną. |